tiistai 27. maaliskuuta 2012

Ne pienet erot


Nyt muutaman viikon täällä asuttuani oon tehnyt havaintoja et mitkä asiat on Sveitsissä eri tavalla kuin Suomessa. Eroja tulee aika yllättävissä asioissa ja tässä niistä muutama:


*Ovet aukeavat väärään suuntaan
Tosiaan kaikki ovet aukeaa päinvastaiseen suuntaan ja se tuotti aluksi hankaluuksia. Esimerkiksi vessan ovet aukeaa vessaan sisälle, samoin ulko-ovet aukeaa sisälle päin. Kun saavoin Zürichiin ja mun kämpälle, kesti hetki tajuta et ovi aukee sisäänpäin. Nyt siihen on jo tottunut, mut aluksi se tuntui niin epäloogiselta.

*Dyson airblade-käsienkuivain
Täällä tosi monissa vessoissa on ilmaa puhaltava käsienkuivain, myös täällä Meierwiesenstrassella. Se toimii niin et kädet laitetaan tonne sisälle ja se puheltaa ilmaa kunnes kädet kuivuu. Suomessa en oo ainakaan nähnyt täysin vastaavaa. Dyson on kyllä tosi nopea ja tehokas! Ihmettelin ekat päivät kämpällä et miks, joku imuroi lyhyitä 15 sekunnin pätkiä aina vähän väliä.  Sitten yhdistin et tää imurointiääni kuuluu vessan käsienkuivaimesta.

Dyson



*Pulloista ei saa panttia
Pulloja varten on erillinen Pet-roskis mihin laitetaan kaikki limsapullot tms. Panttisysteemiä ei tunneta ollenkaan ja tuntui aluksi hassulta heittää kaikki pullot vaan roskiin, kun on tottunut säästämään ne ja kiikuttamaan kauppaan.

Pet-roskis pulloille


*Autot pysähtyvät aina suojatien eteen
Täällä ihan jokainen auto pysähtyy suojatien eteen odottamaan. Autoilijat katsoo jo kaukaa et joku on tulossa suojatielle ja hidastaa vauhtia. Suomessa tämä ei kyl ois ikinä mahdollista! Täytyy varoa kun palaa Suomeen, ettei luota sokeasti siihen, et kaikki pysähtyy.

Jalankulkijat ensin


*Ei pulsuja, kerjäläisiä tai narkkareita
Täällä on tosi siistiä ja näkee, että kaikilla menee keskimääräistä paremmin. Lamasta ja talouskriiseistä ei oo tietoakaan. Kaupungilla vastaan tulee business-naisia Guccit olallaan ja business-miehillä kiiltää Rolexit ranteissa. Täällä Coopin eli ruokakaupan kassan aloituspalkka on 3500 frangia. Aika hyvin! Valitettavasti se et kaikilla menee hyvin, näkyy kalliina hintatasona. Ainoa mikä on epämääräisyydessään pistänyt silmään on keskustassa Bahnhofbrückellä oleva nuorten miesten ja koirien kommuuni. Tämä n. 10 ihmisen ja koiran porukka hengaa sillan kupeessa joka päivä ja juo bisseä. Jos nää tyypit tekis jotain laittomuuksia, niin heitä ei voitais pidättää. Sveitsin lain mukaan nimittäin koiranomistajaa ei voi pidättää, ettei koira joudu hunningolle. :D Ihmettelin kyl tosi pitkään et minkä ihmeen takia noilla kaikilla on koirat, mut laista kuultuani kaikki tuntui niin paljon selkeämmältä. Mutta lepposta porukkaa, juovat vaan bisseä päivät pitkät ja hengaavat.

Iloiset hiipparit koirineen


*Tietokoneen näppäimistössä z on y:n tilalla
Aluksi tuotti hankaluuksia kirjoittaa viestejä koulun koneilla, kun näppäilin vanhasta tottumuksesta y:n ja ruudulle ilmestyi z. Nyt siihen on jo onneksi tottunut. Täällä koululla on ihan mielettömät tietokoneluokat. Täällä saa valita haluatko käyttää pc- vai mac-konetta, molempia löytyy! Pelkästään noita Mac-koneita on lähemmäs 30. Lisäks koululla on luokka, joka on hieromatuoleja täynnä. Apu löytyy siis läheltä, jos hartioita vähän kolottaa ja haluaa rentoutua kesken koulupäivän. Ylimmässä kerroksessa on myös nap-room eli huone päikkäreitä varten.

<- Tietokoneluokkaan

Macceja, macceja..



*Koputukset luennon loppuun
Koulussa tunnit alkaa aina akateemisesti varttia yli. Yks luento kestää 2x 45 minuuttia. Sen voi joko pitää niin et keskellä on vartin tauko tai niin et tunnit pidetään putkeen. Aina 45 minuutin jälkeen täällä soi kaikissa luokissa sellainen välituntikellojen tapainen sointu sen merkiksi et on tauko tai tunti loppuu. Musta se on aika hauska ja tosi kätevä, sillä luennoitsija tietää milloin kello on sen verran et täytyy pitää tauko tai lopettaa luento. Täällä ei taputeta luentojen loppuun, vaan joka luennon päätteeks koputetaan käsillä pöytään. 

*Kevät tulee aikaisemmin
Tämä on ehdottomasti Zürichin parhaita puolia. Lumet suli helmikuun puolenvälin jälkeen ja oltiin ottamassa aurinkoa jo maaliskuun alkupuolella. Ihan mieletöntä! Aurinkoisia päiviä on ollut paljon ja sinä aikana kun oon ollut täällä, on satanut vettä/räntää ehkä kahtena päivänä. Tuntuu et auringosta ja lämmöstä saa niin paljon energiaa! Täks viikoks on luvattu myös aurinkoa täydeltä taivaalta ja lämmintä melkeen 20 astetta. Viime viikolla en ottanut kouluun edes takkia mukaan, kun neuletakilla pärjäs hyvin.

Limmat-joen varrelta läheltä kämppää

Varma kevään merkki: leskenlehdet

Valkovuokkoja

Ihana kevät!

Kukkaloistoa






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti